5 Redenen om contactclown te worden

Clown Esterella

Ik vind contactclown het leukste beroep van de wereld!

Ik rijd altijd met een grote glimlach op mijn gezicht naar huis als ik op clownsbezoek ben geweest bij mensen met dementie of een beperking. Waarom? Dat vertel ik je graag in dit blog: dit zijn 5 redenen om contactclown te worden!

 

1.  Je tovert een glimlach bij dementie!

Het is geweldig om als contactclown een glimlach te toveren bij mensen met dementie! De contactclown kan speels contact maken met iemand die moeilijk te bereiken is. Hierdoor haal je iemand op een zachte manier uit zijn isolement en eenzaamheid. Door creatief aan te sluiten bij de belevingswereld van de ander, ontstaat er vaak een glimlach op het gezicht. Zelfs als de ander boos of verdrietig is! Er gebeurt dan iets magisch tussen de contactclown en de bewoner: je mag een lichtpuntje zijn in het leven van anderen. De zorgmedewerkers en familie zijn vaak blij verrast door de mooie onverwachte reacties van de bewoners!

 

2.  Je betekent iets moois voor mensen met een beperking

Het is fantastisch om iets moois te betekenen voor mensen en kinderen met een verstandelijke beperking! Je kunt echt het verschil maken in het leven van onze kwetsbare medemens. Als contactclown zie je vooral de mogelijkheden die er zijn om speels contact te maken, en niet de beperkingen. Dan kunnen er hele mooie momenten ontstaan, ook zelfs met mensen en kinderen met ernstige beperkingen. Zoals een aanraking, een liedje, een knuffel of een dansje!

 

3.  Je geeft ontspanning en plezier

Het vrolijke uiterlijk van de clown geeft vaak al een enthousiaste reactie bij de bewoner of cliënt! Als ik binnenkom in een huiskamer, krijg ik regelmatig complimenten over mijn kleurige hoedje met grote bloem en mijn gestipte schortje. Hierdoor heb ik meteen positief en plezierig contact met de bewoners! De contactclown is open en nieuwsgierig, en staat open voor elke ontmoeting. Hij neemt alle tijd voor de bewoner, en heeft geen oordelen. De bewoner voelt zich daardoor veilig en op zijn gemak. Dit geeft ruimte voor veel ontspanning en plezier! Er kan van alles gebeuren tijdens het clownsbezoek, van rustige aanraking tot uitbundig lachen, dansen en zingen!

 

4.  Je maakt HART contact met een LACH

De contactclown zet zijn hart open. Hij maakt een liefdes-lijntje naar de ander, zodat hij hart-verbinding krijgt. Omdat de ander dit voelt (ook al kijkt hij de clown nog niet aan), krijg je een mooi en ontroerend contact! Je hebt echte liefdevolle aandacht voor de ander, dat is een groot goed in deze ‘snelle’ tijd (waarin alles heel snel gaat, met veel haast en stress). Als je de ander met een vriendelijke lach benadert, krijg je vaak een lach terug!

 

5.  Je krijgt een waardevol nieuw beroep!

Door je te scholen en een speciale Opleiding te volgen voor Contactclown, krijg je een heel waardevol beroep waarmee je iets moois kunt betekenen voor mensen met dementie en beperking! Het geeft veel vervulling om speels contact te kunnen maken met mensen waar moeilijk contact mee te maken is, die onrustig of verward zijn, of verzonken zijn in hun eigen wereld. En een glimlach te toveren op hun gezicht! Door jou voelen ze zich gezien en geliefd. Zo kun je jouw unieke steentje bijdragen in deze wereld. En je wordt er zelf ook heel blij van. Dit is dus een perfecte WIN-WIN situatie!

 

Dit zijn dus 5 goede redenen om contactclown te worden!

 

Je krijgt een waardevol nieuw beroep waarmee je een glimlach tovert bij mensen met dementie en beperking! Je zorgt als contactclown voor ontspanning en plezier, en haalt mensen uit hun isolement en eenzaamheid. Het is toch geweldig om werk te doen waarmee je anderen blij maakt, en waar je tegelijkertijd zelf ook heel blij van wordt. Hoe mooi is dat?

Clown Esterella

Wil je ook contactclown worden?

 

Schrijf je in voor mijn Opleiding Contactclown in de Zorg! Je leert alles wat nodig is om een succesvolle contactclown te worden.

 

 

Clown Esterella

 

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website: www.esterella.net

 

Laat een reactie achter