Clown Esterella

5 Redenen om contactclown te worden

Door Esther Hak | 2 januari 2022

Ik vind contactclown het leukste beroep van de wereld! Ik rijd altijd met een grote glimlach op mijn gezicht naar huis als ik op clownsbezoek ben geweest bij mensen met dementie of een beperking. Waarom? Dat vertel ik je graag in dit blog: dit zijn 5 redenen om contactclown te worden!

Clown Esterella

Durf jij te klungelen?

Door Esther Hak | 3 september 2021

Vraagje: mag jij klunzen van jezelf? Ik zeg vaak tegen mijn clown cursisten: ‘Je mag hier lekker klungelen!’ Ik bedoel hiermee dat je tijdens mijn clowns lessen heerlijk de vrijheid mag voelen om te experimenteren, leren, fouten maken en in valkuilen stappen.

Clown Esterella

Wat is de belangrijkste eigenschap van een contactclown?

Door Esther Hak | 19 april 2021

Mijn studenten geven mooie en ontroerende antwoorden op deze vraag! Ik had de afgelopen weken hele leuke en inspirerende Coachgesprekken met mijn studenten die de Opleiding tot Contactclown in de Zorg volgen.

clowncursus

Het doel van clownerie is niet continu grappig zijn

Door Esther Hak | 28 juni 2018

Bang, boos, bedroefd, blij: een clown kent niet meer dan de vier basisemoties. Op een cursus clownerie leer je ze uit te beelden: één voor één, duidelijk, en zonder taal.

3 Tips om het speelse kind in jezelf naar boven te halen

3 Tips om het speelse kind in jezelf naar boven te halen

Door Esther Hak | 14 juni 2018

Regelmatig hoor ik tijdens mijn clownslessen de volgende enthousiaste uitroep: ‘Wat is het toch heerlijk om te spelen! En je helemaal vrij te voelen als een kind!’

Clown Esterella

Opleiding Contactclown in de Zorg leert contact maken met het hart

Door Esther Hak | 14 november 2017

Een contactclown in de zorg verkoopt geen grappen en grollen, maar sluit aan bij het gevoel van de ander. Het gaat erom dat je je hart openstelt voor de ander. 

Clown

Dit zijn 10 goede redenen om een clownscursus te volgen

Door Esther Hak | 31 oktober 2017

Heb je er wel eens over gedacht om een clownscursus te volgen? Je wilt misschien graag een clownscursus volgen, maar je vindt het ook best spannend. Ik kan je verzekeren dat je daarin niet de enige bent.

Contactclown

Clown voor mensen met dementie of verstandelijke beperking

Door Esther Hak | 24 mei 2017

Clown voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking worden. Dat kun je leren op de clownschool Esterella van Esther Hak in Zeist. Tijdens een tweedaagse introductiecursus kunnen mensen kijken of het wat voor ze is. Het trekt mensen uit het hele land.

Clownsles om je vrijer te voelen: 3 lessen

Clownsles om je vrijer te voelen: 3 lessen

Door Esther Hak | 23 februari 2017

De afgelopen 25 jaar heb ik veel van clownsles geleerd: de clown heeft mijn zelfvertrouwen en creativiteit vergroot! Ik kan lachen om mijn eigen valkuilen, en het uiten van emoties is makkelijker geworden.

Clown Esterella

Wat doet een contactclown? Dit zijn de 5 geheimen

Door Esther Hak | 17 november 2016

Mensen vragen mij vaak wat een contactclown precies doet. In dit blog geef ik daar graag antwoord op. Een contactclown tovert een glimlach bij mensen met dementie en verstandelijke beperking!

Clowncursus

10 redenen waarom lachen gezond is

Door Esther Hak | 22 juni 2015

Wanneer had jij voor het laatst een lekkere lachbui? Je weet vast nog dat je erna heerlijk ontspannen voelde. Het maakt je licht en meer in balans. Lachen heeft invloed op je gemoed, je denken en je spierspanning.

Dementie: beter contact in 3 speelse stappen

Dementie: beter contact in 3 speelse stappen

Door Esther Hak | 17 november 2014

Als je moeder met dementie vergeetachtig wordt en steeds verder de weg kwijt raakt in het gewone leven, kan het soms moeilijk zijn om contact te maken met haar. De oude manier van communiceren werkt niet altijd meer.

Clown Esterella

Hoe word je contactclown in 4 stappen?

Door Esther Hak | 16 november 2014

Contactclown is een prachtig beroep! Ik krijg daarom vaak de vraag: hoe word je contactclown? Deze mensen zijn dan bijvoorbeeld geïnteresseerd binnen komen wandelen bij mijn Workshop Contactclown in de Zorg. 

5 Speelse tips van de clown om creatief te worden

5 speelse tips van de clown om creatief te worden

Door Esther Hak | 10 november 2014

Ik geef je graag 5 levenstips van de clown, waarmee je met humor creatief kunt worden! Je geeft ruimte aan het spelende kind in jou, waardoor je onbevangen en nieuwsgierig in het leven staat.

Esther Hak Contactclown Clownschool Esterella

Clown bij dementerenden tovert glimlach

Door Esther Hak | 1 september 2014

Ik heb een heel bijzonder beroep: ik mag als clown bij dementerenden een glimlach toveren. En het raakt me elke keer weer…

Clown

Durf jij het even niet te weten?

Door Esther Hak | 30 augustus 2014

Het avontuur van de leegte. Ik wil een inspirerend artikel schrijven, maar ik weet het even niet. Helemaal leeg… Plots besef ik dat deze staat van zijn heel erg te maken heeft met de basishouding van de clown.

Dit is de kracht van de verlegen clown

Wat is de kracht van de verlegen clown?

Door Esther Hak | 27 november 2009

Verlegen clowns zijn vaak de mooiste clowns! Als ik dit tijdens mijn workshops clownerie zeg tegen cursisten die zich een beetje onzeker voelen, kijken ze me eerst ongelovig aan. ‘HUH? HOE DAN?’

Achter de rode neus schijnt de zon

Achter de rode neus schijnt de zon

Door Esther Hak | 1 juni 2007

Wie een carrière als clown ambieert, kan zich aanmelden bij een cursus clownerie. Dat deed FHM Magazine dus meteen! Esther (clownsnaam: Esterella) is vanaf 1999 fulltime bezig in de clownerie.

Workshop Jongleren

Een clown is niet alleen een lachebek

Door Esther Hak | 20 februari 2002

Esther Hak treedt met haar Clownstheater Esterella op bij bedrijfsfeesten, scholen en zorginstellingen. Ook geeft ze workshops clownerie aan kinderen en volwassenen. Hoe ben je clown geworden?