Boek van Esther Hak

Speels omgaan met dementie

Speels omgaan met dementie

Tover een glimlach met de Clowns methode

NIEUW - Verschijnt in 2024!

 • Hellup! Hoe maak ik mijn boze moeder met dementie vrolijk?
 • Aaargh! Hoe krijg ik mijn verdrietige client met dementie rustig?

Je hebt waarschijnlijk van alles geprobeerd om haar op te vrolijken en rustig te krijgen. Waarom lukt het dan niet?

Wat zou er met jullie relatie gebeuren als je bezoek ontspannen verloopt en samen kunt lachen? Zou dat jullie meer plezier en positieve energie opleveren?
In dit boek krijg je van ‘Dementie Tovenaar’ Esther Hak de Magische Clowns Formule waardoor je samen de mooiste momenten beleeft. Plus voorbeelden die laten zien:

 • Hoe je speels contact maakt, zonder dat je een rode neus hoeft op te zetten
 • Hoe je met één simpele opmerking 100% meer positief contact krijgt, zelfs als je moe of wanhopig bent
 • Een contact methode waarmee duizenden mensen met dementie blij zijn gemaakt door slimme zorgprofessionals, mantelzorgers en zorgclowns die hem hebben ontdekt
 • De 6 beste manieren om een glimlach te toveren bij dementie
Boek Speels omgaan met dementie

Over de auteur:

Drs. Esther Hak is 25 jaar professioneel zorgclown, clown docent en communicatietrainer. Zij leert zorgprofessionals, familie en zorgclowns om speels om te gaan met dementie. Esther heeft inmiddels duizenden mensen opgeleid binnen haar erkend opleidings instituut Clownschool ESTERELLA.

Clown Esterella

Esther Hak

Auteur, trainer, zorgclown

Wil je op de hoogte blijven van mijn boek?

Schrijf je dan in voor mijn speciale Boeken Sneak Preview!

JA, ik wil graag jouw Boeken Sneak Preview ontvangen!

Ik ontvang (maximaal 1 x per maand) jouw inspirerende berichten over je boek, clowns tips en cursusagenda.

Clown Esterella

Dit vertellen deelnemers over Esther Hak:

 • Je doet het vakkundig en lekker fris.  (Doeschka Doesburg)
 • Een geslaagde dag! Leuk en afwisselend. De docent is speels, betrokken en heeft kwaliteit van aandacht.  (Janine Oosterhof)
 • Mijn samenvatting van de workshop: vertrouwen (vanaf het moment van binnenkomst), eenvoud, aandacht.
 • Een dag spelen bij jou maakt mijn hoofd lekker ’leeg’. En geen competitie of je best doen, maar gewoon lekker genieten van het spel!
 • Heerlijk, en in het begin ook eng om zomaar wat te doen. Maar het geeft een bevrijdend gevoel.
 • Verrassend, inspirerend, ontspannen. Ik vind het knap dat jij het voor elkaar krijgt om een bepaalde sfeer te creëren die vertrouwen en creativiteit uitstraalt. Complimenten daarvoor!
 • Niets is gek of kan of mag niet, maar alles kan vol vertrouwen en onbevangen. Niemand is perfect en zeker een clown niet. Wat een geweldige onbevangenheid hadden wij die zaterdag allemaal. En Esther die altijd feedback gaf en zo mijn spelende kind kietelde. Vol vertrouwen en warm.  (Dirk Mechelse)
 • Als ik aan de workshop terugdenk, komt er een glimlach op mijn gezicht. Ik heb die dag ontzettend gelachen en genoten van de ontspannen, open sfeer en gezellige manier van doen en heb ontdekt dat ik eigenlijk veel creatiever ben dan dat ik zelf wist. Het improviseren was heel leuk en origineel, en heb ook veel van jullie allemaal geleerd! Erg leuk, en zeker voor herhaling vatbaar.
 • Ik heb er erg van genoten, van verrassende dingen van mezelf, maar zeker ook bij het zien van andere clowns werd ik heel erg blij en warm van binnen. Een prachtige locatie met een bijzondere sfeer, afwisselende clownsoefeningen in een positieve sfeer waarin het fijn is om er te zijn.
 • Het was een bijzondere workshop en de wijze waarop Esther ons eigen maakt in de wereld van de clowns is echt uniek: het voelt gewoon goed, eerlijk en vertrouwd. Ik vond de speeldag naast de cliché woorden gezellig en leerzaam vooral onthaastend. Even helemaal weg uit de drukke wereld van werk en studie; een ideale gelegenheid om mijn ′hoofd te legen′. Energiek wil ik de dag ook noemen, want hoewel ik ’s avonds echt kapot thuis kwam, voelde ik me helemaal opgeladen met nieuwe energie! Tot slot: gevoel. Een clown toont per slot van rekening z’n hele hart, ís een hart!
Clown
Clowns
Clownscursus Clownschool Esterella