Dementie: beter contact in 3 speelse stappen

Dementie: beter contact in 3 speelse stappen

Als je moeder met dementie vergeetachtig wordt en steeds verder de weg kwijt raakt in het gewone leven, kan het soms moeilijk zijn om contact te maken met haar

De oude manier van communiceren werkt niet altijd meer. Je voelt je machteloos en verdrietig, in dit verliesproces van de moeder die je altijd kende. Je zoekt naar een andere manier van contact maken, maar hoe doe je dat?

Ik help je graag om op een lichte, speelse manier contact te krijgen met mensen met dementie. Zodat je samen meer ontspanning en plezier ervaart!

 

Ik geef je graag 3 eenvoudige tips voor beter contact bij dementie:

 

Tip 1:  Ontspan voordat je binnenkomt

 

Probeer je boodschappenlijstje, gehaastheid of file-stress even los te laten voordat je binnenkomt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Tip: haal eerst drie keer rustig adem, en ga dan pas de kamer binnen. Probeer het eens, en kijk wat het oplevert.

 

Tip 2:  Speel in op het NU

 

Kijk wat er op dit moment gebeurt en speel daar rustig op in. Zit je moeder bijvoorbeeld rustig in haar stoel, ga dan ook rustig naast haar zitten. Vaak heeft deze eenvoudige manier van communiceren een verrassend groot effect. Er hoeft even niks, en de ander voelt zich op haar gemak. Simpelweg samen zijn…

 

Tip 3:  Vraag niet teveel

 

Probeer niet teveel te vragen van je moeder. Het geeft de ander ontspanning als er even niets van haar gevraagd wordt. Anders kan het gevoel van ‘tekort schieten’ spanning en onrust geven. Het geeft een veilige sfeer als er even niets hoeft.

 

Door ontspannen de kamer binnen te komen, heb je een open blik voor de huidige situatie van je moeder.

Er komt meer ruimte voor afstemming op de ander, en je moeder voelt zich gezien en ontspannen. Op een eenvoudige manier kun je dan al contact krijgen. Het proberen waard, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips!

 

 

Wil je meer weten over speels contact maken met mensen met dementie?

 

De Cursus Creatief Communiceren bij Dementie geeft je veel van dit: verrassende tools om te communiceren met deze doelgroep. Je ervaart meer ontspanning en plezier in het contact met je moeder of cliënt. Lees hier meer over deze training.

 

 

Clown EsterellaWil je dit artikel delen? Graag! Ik ben superblij dat het al zoveel keer gedeeld is. Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website www.esterella.net
Esther Hak is coach & trainer en geeft trainingen aan mantelzorgers en zorgprofessionals, zodat ze op een speelse en lichte manier kunnen communiceren met mensen met dementie of verstandelijke beperking. Ook geeft zij de clownsopleiding tot contactclown voor mensen die professioneel willen werken met deze doelgroep.

 

 

 

 

3 reacties

 1. Dineke op 13 oktober 2015 om 12:41

  Dat zijn mooie handreikingen, ook in andere (zorg) situaties heel goed bruikbaar!

  • Esther Hak op 13 oktober 2015 om 13:36

   Dankjewel Dineke, en de tips zijn inderdaad ook zeer geschikt voor andere situaties! 🙂

 2. Henk Langenberg op 15 juni 2016 om 11:21

  Prima tips. Kan ik veel mee.

Laat een reactie achter