Dementie: krolse kat leert mij echt contact

Ontdek wat ik vanochtend leerde van mijn krolse kat: hoe je ECHT contact maakt met mensen met dementie en beperking! 

Ik schrik wakker van een giga lawaai, wat ik het beste kan omschrijven als een Brul Sirene: WRRRAAAOOOIIIIII! Hellup, wie verstoort zo bruut mijn exotische droom? Mijn Fata Morgana smelt weg als een druppend ijsje in de hete zon. Chagrijnig klim ik uit bed. Tot mijn verbazing zie ik een Loeiende Leeuw onder aan de trap staan. Mijn verlegen katje Luna is klokslag middernacht opeens veranderd in een Brullend Monster van Frankenstein!

Donder decibellen laten mijn trommelvliezen klapperen

Wat een ongelofelijk bizarre geluiden kan zo’n poezebeest fabriceren. Tarzan Tijgerin weet niet waar ze het zoeken moet. En ik ook niet. Ik probeer van alles om haar te kalmeren: lief tegen haar praten, lokken met kattensnoepjes, haar favoriete speeltje tevoorschijn halen, etc. Maar niets werkt! De kattenhormonen gieren door haar kleine lijf. Ze móet nu een Coole Kater vinden! Daarom schreeuwt Cat Woman uren lang de hele buurt bij elkaar. Ik schaam me dood. Ik denk dat de buren bij het krieken van de dag met piepende banden zijn verhuisd naar een vredig hutje op de hei. Zonder Tetterende Terror Katten.

Na een doorwaakte nacht ben ik kapot

Opeens floept een helder hersenlampje aan: ik moet aansluiten bij haar gevoel! Dan voelt ze dat ik meeleef met haar rottige hormoon penarie. Dus ik verzin een liedje en probeer echt vanuit mijn hart te zingen. Dit deuntje komt spontaan tevoorschijn uit mijn mond: ‘Och, je bent zo krols. Wat vervelend, je hebt het echt zwaar. Dit is helemaal niet leuk.’ En dan gebeurt er een wonder: ze wordt rustig! Krioelende Luna gaat ontspannen op de grond liggen en kijkt me aan. Is dit echt waar? Knijp ’s in mijn arm!

Wat een bijzondere ervaring is dit!

Dit is precies wat ik zorgprofessionals en zorgclowns ook leer tijdens mijn trainingen: sluit altijd aan bij het gevoel van de client met dementie of verstandelijke beperking! Laat merken dat je meeleeft met zijn verdriet of wanhoop. Dan gebeurt er iets magisch. Omdat je verbinding maakt met zijn diepe ellende, voelt de ander zich gezien. Hij voelt zich niet meer alleen en heeft liefdevolle medeleven gekregen van zijn rotgevoel.

Clown Esterella

Deze speciale Clowns methode werkt dus succesvol om beter contact te krijgen met mensen met dementie!

Dit kan mét rode neus, maar ook zónder rode neus. Je kunt namelijk ook zonder gek doppie op je gokkie je speelsheid gebruiken om contact te maken. Ik hoor vaak van verraste cursisten terug: ‘Wat ik bij jou leer werkt heel goed bij mijn bewoners en cliënten waar ik dagelijks mee werk! Ik snap nu veel beter hoe mijn cliënt zich voelt, en kan makkelijker bij zijn belevingswereld aansluiten. Zodat we meer ontspannen contact hebben, en samen zelfs plezier! Verdriet, boosheid en onrust worden zo op een lichte en luchtige manier opgelost.’ Hoe waardevol is dat? 😊

Wil je ook een glimlach toveren bij mensen met dementie?

Schrijf je dan bliksemsnel in voor mijn Workshop Contactclown in de Zorg! Dan leer je hoe je ECHT contact contact maakt met mensen met dementie en verstandelijke beperking. Zodat je samen meer ontspanning en plezier beleeft. Schrijf je hier in!

 

Lees hier meer over mijn cursussen:

 

Clown Esterella

 

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website: www.esterella.net

 

Laat een reactie achter