Durf jij te klungelen?
Vraagje: mag jij klunzen van jezelf?
Ik zeg vaak tegen mijn clown cursisten: ‘Je mag hier lekker klungelen!’
Ik bedoel hiermee dat je tijdens mijn clowns lessen heerlijk de vrijheid mag voelen om te experimenteren, leren, fouten maken en in valkuilen stappen. Want dat brengt je juist verder op je clownspad! Je leert veel van de dingen die goed gaan. Maar je leert minstens zoveel (en misschien nog wel méér) van de dingen die ‘fout’ gaan!
Gelukkig kun je geen echte fouten maken tijdens mijn clowns cursus, want ‘fouten’ bestaan eigenlijk niet in Clowns Land. Er kunnen hoogstens dingen anders gaan dan je had gedacht. En als clown leer je juist in te spelen op het onverwachte en verrassende! De essentie van de clown is dat hij de dingen accepteert zoals ze komen, en improviseert op datgene wat er op dit moment gebeurt. Hij zegt overal JA tegen!
Het klungelen van de clown hoort helemaal bij zijn karakter. De clown staat open en nieuwsgierig in het leven. Hij onderzoekt op zijn eigen onbevangen speelse manier de wereld. En daarbij mag hij dus heerlijk fouten maken en mislukken!
Mijn student Monique Verschuure heeft over dit ‘klungelen van de clown’ een prachtig blog geschreven! Zij heeft onlangs haar Diploma Contactclown behaald. In dit persoonlijke verhaal kun je heel mooi lezen wat zij als contactclown MIMI én als mens heeft geleerd over het ‘klungelen’ tijdens mijn Opleiding Contactclown:
De mens in mijn clown
Heb jij dat ook?
Je komt ergens binnen en er wordt je koffie aangeboden. Je kijkt even rond en zegt dat ze het supermooi hebben verbouwd. Ook supermooie nieuwe spullen. Ze zijn er maanden mee bezig geweest en nog steeds niet helemaal klaar. Vervolgens ga je zitten met je kopje koffie en spetter spat: zit de hele inhoud van je kopje tegen de net nieuw geschilderde witte muur.
Of je speelt op een mooie dag buiten in de zon met de hond. En die komt met een bal aangelopen die een beetje op een bowlingbal lijkt: stug, van hard plastic. lk gooi de bal voor hem weg. Maar de bal verandert van richting en ketst zomaar op het hoofd van je manlief. Die net daar, op dat ongelukkige stukje tuin, de paardenbloemen uit het gras aan het weghalen was.
Of je gaat werken en je begint aan je dienst en je wilt de snelle route nemen. Maar die blijkt net te smal en je kan er maar net tussendoor. En pardoes een hele vuilnisbak, die daar eigenlijk altijd al staat, helemaal op zijn kant. Toch wel minimaal 200 gebruikte mondkapjes liggen ineens als confetti op de grond verspreid, alsof er een feestje geweest is…
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Toen er werd gevraagd wat ik voor clown was, tja nou zo dus: behoorlijk klunzig. Want of je nu het kleinste maskertje (rode neus) draagt of niet, een clown is vaak ook gewoon een deel van zichzelf.
1 jaar Clownsschool heeft mij geleerd dat ik er enorm om kan lachen, maar dat lukt niet zomaar… Voorheen stond het schaamrood tot diep op mijn kaken en als er dan wat gebeurde, wenste ik heel hard duimendraaiend dat het een droom was.
Na 1 jaar verder hiermee intensief bezig te zijn, verwondert het mij dan ook wel weer wat een mens kan groeien. Groeien in hoe je om kan gaan met situaties die alles behalve gaan zoals “het hoort”. Dat dat nou eenmaal is hoe ik ben, er is altijd wel iets wat dan anders loopt. En waarom dat voorheen zo vervelend voelde, alsof je iets helemaal verkeerd doet?
Voor de mensen die het herkennen: ik denk nu dat het met de paplepel is ingegeven, je netjes te gedragen en vooral niet anders te zijn, uit de toon vallen. Meegaan met de bubs. Zou het echt daar vandaan komen? Het is mij eigenlijk nooit gelukt, meegaan met de bubs. In alles voelde het voor mij altijd anders, en dat maakt wie ik nu mag zijn.
Een clownsmens die zichzelf kan zijn, alles wil proberen en waarmee dan altijd wel iets te lachen valt. Omdat er weer eens wat geks gebeurt of iets vreselijk mis gaat. In dit afgelopen jaar leerde ik dat je dan heel spontaan de dingen kunt oplossen, te lachen om jezelf, incasseren en ermee spelen. Gaat er eens iets mis bij jou? Probeer er dan maar eens om te lachen, echt het helpt! Even het mooie leven met een korreltje zout nemen.
Monique Verschuure/Contactclown MIMI xx
NB: Opmerking van clownsdocent Esther Hak: Door juist jouw geklungel verder te ontwikkelen, kun je dus glansrijk het Diploma tot Meester Kluns en Contactclown MIMI behalen! Wie wil dat nou niet?! 🙂
Wil je dit ook leren?
Tijdens mijn trainingen leer je de Esterella Contact vanuit het H.A.R.T. methode, waardoor je op een speelse manier contact maakt met mensen met dementie en verstandelijke beperking.
Lees hier meer over mijn trainingen:
-
Workshop Contactclown in de Zorg
-
Cursus Contactclown
-
Opleiding Contactclown
-
Cursus Creatief Communiceren bij Dementie & Beperking