Een clown is niet alleen een lachebek

Workshop Jongleren

Esther Hak treedt met haar Clownstheater Esterella op bij bedrijfsfeesten, scholen en zorginstellingen.

Ook geeft ze workshops clownerie aan kinderen en volwassenen.

Hoe ben je clown geworden?

 

‘Tijdens mijn studie Theaterwetenschappen volgde ik een cursus clownerie. Ik was meteen verkocht. Toneelspelen vond ik altijd al leuk, maar clownerie omvat alles waar ik het meest van houd: mime, beweging en komedie. En je hebt een direct contact met het publiek.’ (Dit interview is gepubliceerd in Vriendin Magazine)

 

Ben je als Esterella altijd grappig?

‘Nee, ik ben geen clown met flapschoenen en een grote rode neus. Al draag ik wel een feloranje broek met schotse ruit en schoenen met grote strikken erop. Een clown is niet alleen een lachebek en hoeft niet constant druk en aanwezig te zijn. Een moment van verstilling is juist heel mooi. Dan doe of zeg ik even niets, maar laat alleen mijn lichaamstaal spreken. Of deel een bijzonder moment met een verlegen kind. Als Esterella overdrijf ik mijn kwetsbare kant. Als ik een fout maak, schaam ik me enorm of ga ik ontzettend huilen.’

 

Als clown Esterella overdrijf ik mijn kwetsbare kant
– Esther Hak

Lachen, gieren, brullen?

‘Vooral de kleintjes lachen om me. ‘Wijzere’, oudere kinderen zie ik wel eens denken: als ze straks maar niet wéér zo dom doet! Vaak is het publiek geboeid door mijn attributen: onder andere een fietsje met één wiel, jongleerballen en een diabolo. Ik betrek kinderen direct bij de voorstelling, vooral degene die jarig is. Zo krijgen ze de rol van assistent, circusdirecteur of tijger. Laatst vertelde een vader dat zijn zoontje later ook dolgraag clown wilde worden. Dus koos ik dat jongetje als mijn assistent. Hij deed het perfect. In workshops voor volwassenen zeg ik altijd: wees spontaan, volg je impulsen. Dit jongetje deed dat van nature. Hij pikte alles zo snel op dat het leek alsof we een getraind duo waren!’

Dit artikel is gepubliceerd in Vriendin Magazine op 20-2-2002.
Tekst: Schrijf Schrijf. 

 

Meer weten over workshops clownerie?

Lees hier meer over de workshops clownerie en schrijf je in!

 

Clown EsterellaWil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website www.esterella.net

 

 

Laat een reactie achter