Esther Hak Opleiding Contactclown Clownschool Esterella

Esther Hak

Clownschool Esterella is opgericht door Esther Hak.

Zij leert jou spontaner en creatiever te worden, door de clown in jezelf te ontdekken!

Je leeft met meer lef vanuit je hart, en zit minder in je hoofd.

In het bijzonder wil zij met deze positieve clownsenergie mensen met dementie en verstandelijke beperking een glimlach op het gezicht bezorgen.

Drs. Esther Hak is professioneel contactclown, clown docent, communicatietrainer en auteur.

Ze is als Theaterwetenschapper afgestudeerd op de positieve werking van humor op kinderen. Ook heeft ze haar eigen humor methode ontwikkeld.

Op deze pagina lees je de antwoorden op de drie meest gestelde vragen over Esther’s achtergrond, namelijk:

 

  • Waarom ben je met Clownschool Esterella begonnen?

  • Wat maakt jou anders dan andere Clownsdocenten?

  • Wat is jouw achtergrond qua opleiding en ervaring?

1. WAAROM BEN JE MET CLOWNSCHOOL ESTERELLA BEGONNEN?

“Toen ik mijn eerste clownsworkshop volgde, sloeg er van binnen een vonkje over. Hier wilde ik meer van weten!

Toen ik meer clownscursussen ging volgen, begreep ik waarom clownerie mij zo aansprak. Bij clownerie gaat het om echtheid, eerlijkheid, eenvoud en humor. Directe expressie en speels contact vanuit het HART dus!

Na het voltooien van mijn opleiding aan de Nederlandse Clownsschool Amsterdam en de studie Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht besloot ik (in 1998) om mijn hart te volgen, en fulltime Clowns-ondernemer te worden! Ik word er zelf heel blij van, en maak andere mensen daardoor ook blij. Wat wil je nog meer?  :-)

Ik heb sindsdien veel geleerd van clownerie; het heeft mijn zelfvertrouwen en creativiteit vergroot. Het uiten van emoties is makkelijker geworden, en ook het lachen om mijn eigen valkuilen. Rustige aandacht in het hier & nu (zonder oordelen en verwachtingen) is zeer waardevol in mijn beroep van contactclown in de zorg, maar ook in het dagelijks leven. Het is prachtig om dit ’bevrijdingsproces’ ook bij mijn cursisten te zien; aan het eind van de trainingsdag gaan ze altijd zichtbaar blijer, vrijer en krachtiger naar huis!

Deze positieve clownsenergie levert heel mooi en echt contact op met diverse doelgroepen: kinderen, volwassenen, ouderen, mensen met dementie en verstandelijke beperking.”

Clown Esterella

Niels Kemper:

Je kijkt anders tegen dingen aan als je in de wereld van de clown bent geweest!

Het geeft me een hoop energie en ik word er gelukkiger van. De docente geeft goede feedback en zit vol met positieve energie.

Clown

2. WAT MAAKT JOU ANDERS DAN ANDERE CLOWNSDOCENTEN?

“Ik geef les op een sprankelende, levendige en heldere manier. Gezonde humor en persoonlijke aandacht staan bij mij hoog in het vaandel!

Ik krijg vaak van cursisten terug dat ik op een sprankelende manier lesgeef, en dat zij zich snel op hun gemak voelen bij mij.

Ze vertellen dat ze op een veilige manier uitgedaagd worden om te leren en hun blokkades te overwinnen.

En daar ben ik heel erg blij mee! Want dit vind ik heel belangrijk: je kunt alleen iets nieuws leren als je je veilig voelt. Vanuit vertrouwen kun je tips, adviezen, uitdaging en confrontatie aangaan en groeien in je eigen leerproces. Daarbij hoort zowel complimenten ontvangen als opbouwende kritiek om jezelf verder te kunnen ontwikkelen.
Ik vind het een uitdaging om mensen persoonlijk te begeleiden op een manier die bij hen past, zodat ze het beste uit zichzelf halen op een ontspannen en authentieke manier.

Ik werk volgens de Esterella Contact vanuit het H.A.R.T. methode, die zijn effectiviteit ruimschoots in de praktijk bewezen heeft.

Clown Fiet | Sylvia van Keulen:

De docent is duidelijk en vol vertrouwen!

Ik heb het gevoel dat ze me heel goed ziet, en me precies de juiste aanwijzingen geeft om enorm te groeien als contactclown.

Clown Fiet

3. WAT IS JOUW ACHTERGROND QUA OPLEIDING EN ERVARING?

Drs. Esther Hak is professioneel Contactclown, clown docent, communicatietrainer en auteur.

“Na het voltooien van mijn opleiding aan de Nederlandse Clownsschool Amsterdam en de studie Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht (in 1998) heb ik in veel gebieden van het clownsvak werkervaring opgedaan. Ik geef al 25 jaar clown trainingen aan professionals en amateurs, en verzorg de jaaropleiding tot Contactclown in de Zorg.

Voor bedrijven, scholen, zorginstellingen en clowns geef ik humortrainingen op mijn unieke manier: speels, levendig en sprankelend! Het doel van deze speelse communicatietrainingen is verbetering van creativiteit, samenwerking en communicatie. Daarnaast heb ik veel ervaring opgedaan in het optreden als clown en het lesgeven in circus & clownerie voor kinderen. Mijn hart gaat speciaal uit naar het bezoeken van mensen met dementie en verstandelijke beperking als contactclown in zorginstellingen. Een glimlach toveren op het gezicht is het mooiste wat er bestaat!

Deze brede werkervaring maakt dat ik me heel goed kan verplaatsen in de vele uiteenlopende werkgebieden en persoonlijke ontwikkeling van mijn cursisten.

Met mij werken betekent: communiceren vanuit ontspanning, plezier, humor, echt contact en authenticiteit.

Ik ben tevens gediplomeerd Life & Business coach en trainer voor persoonlijke ontwikkeling en ondernemen.

Ik ben breed geschoold en georiënteerd, waardoor ik mijn cursisten van diverse achtergronden goed kan helpen.”

Als Trainer & Coach is zij verbonden aan de volgende organisaties:

  • Kunstenhuis Zeist, Studio ZIMIHC Utrecht, Opleidingscentrum DJOJ Rotterdam, De Roos Amsterdam
  • Volksuniversiteit Veenendaal
  • FNV Loopbaanadvies en Loopbaantrainingen

Reacties van deelnemers:

Clown

Elke keer kom ik vol inspiratie weer thuis! Dankjewel voor al je humor, rust en openheid. Door jou ben ik een nog leukere clown aan het worden!

– Mirjam Boogaard

Clowncursus Clownschool Esterella

Bedankt voor de ontzettend leuke dag! Ik neem het spelplezier mee naar huis. Er was veel vertrouwen in de groep, en de oefeningen hadden een goede opbouw en vaart.

– Ebe Wouda

Teambuilding Clown Workshop

Supertraining! Het heeft me verrast dat je met een lach wel eerlijk kunt zijn naar je collega’s. De trainer geeft op een speelse manier vertrouwen en rust in de groep, waardoor we binnen een uur ons teamdoel hebben bereikt. Aan te raden voor alle teams die naar elkaar willen groeien!

– Mohammed Mezian, Regiomanager KPN

Workshop Clownerie

Bedankt voor de zeer geslaagde training! Er was veel openheid, ontspanning en creativiteit in de groep. Het bracht ons zelfs veel verrassende ideeën tijdens de studiedag.

– André Lamerus, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie