Hoe ik een glimlach tover bij boze Mevrouw Brompot met dementie

‘Rot op! Wegwezen!’ Dit roept de kleine norse mevrouw met dementie zodra ik mijn rode clown schoen over de drempel zet.

Ze is kwaad, en wil duidelijk niet dat ik in haar huiskamer binnen kom. ‘Oprotten!’ Ze wuift met haar hand naar de deur. Het liefst wil ze mij meteen weg bonjouren. Au revoir!
Daar sta ik dan, met mijn vrolijke clownspakkie en goede bedoelingen. Wat nu? Deze brompot zit pontificaal bij de deur, dus ik kan absoluut niet om haar heen. Ik zal eerst met deze boze bewaker van het bejaardenhuis moeten dealen, voordat ik naar de andere rustige oudjes in de ‘gepantserde vesting’ kan gaan.

 

Het is de eerste keer dat ik als zorgclown in dit verpleeghuis Avondrood op bezoek kom

Dat is best spannend, want ik ben sinds kort begonnen met mijn nieuwe loopbaan als contactclown. Met mijn nieuwe bretels en veel te wijde broek was ik opgewekt door de bruine gang naar deze bewoners met dementie gelopen. Ik had er reuze veel zin in! Ik zag de mensen al zitten in de huiskamer en was benieuwd wie ik ging ontmoeten. Nieuwsgierig had ik mijn clowns hoofd met ouderwets petje en rode staartjes om het hoekie gestoken.

 

Ik sluit als clown meteen aan bij het gevoel van deze boze mevrouw

Ik neem haar mening volledig serieus. Dus word ik ook boos, en ga samen met haar klagen over mezelf: ‘Ja, ik moet oprotten! Wegwezen!’ Ik wuif met mijn handen naar de deur en vind ook dat ik weg moet. Stapje voor stapje loop ik langzaam richting de deur. Na elke stap sta ik even stil, en kijk ik over mijn schouder. Om te checken of ik al voldoende ‘weg’ ben. Maar ze gebaart nog steeds dat ik ‘moove’ moet. Ik blijf dit beamen: ‘Pffff, weg ermee!’ Om te zorgen dat ik helemaal uit beeld ben, verstop ik mij achter de deurpost op de gang.

 

Ik heb als clown geleerd om alles te accepteren wat er op mijn pad komt, zowel positieve als negatieve dingen

Zeg JA tegen de dingen die je tegen komt! Het is de uitdaging om plannen en doelen los te laten, en in te spelen op het moment. Als ik niet meer naar binnen kan, is het ook goed. Mijn clown collega was al doorgelopen in de huiskamer, en is nu contact aan het maken met de andere bewoners. Maar: een halve minuut later sta ik weer binnen en is Mevrouw Brompot als was in mijn handen! Wat is er in die 30 seconden gebeurd? Dat ga ik je vertellen!

 

Ik spiek vanaf de gang nog één keertje naar binnen

En dan gebeurt er iets verrassends: ze glimlacht! Dus ik glimlach terug. Ik kom iets meer tevoorschijn en check bij haar of dat oké is. Haar glimlach wordt nog wat groter, en ik slaak een diepe zucht van opluchting. Ik voel dat ik stapje voor stapje weer binnen mag komen. Mijn clown schoen zet één voorzichtige stap over de drempel, en blijft verlegen staan. Ik kijk weer of dit mag van Mevrouw Brompot. En ja hoor, ze vindt het zelfs leuk. Dus ik schuifel met kleine stapjes dichterbij, met steeds even een rustpauze. Zodat ik kan observeren of ik echt wel dichterbij mag komen. Er verschijnt een brede lach op haar gezicht, en ik mag nu heel dichtbij komen. Ik raak haar arm zelfs even aan. We zijn samen vrolijk! Als we samen dit feestje hebben gevierd, voel ik dat het genoeg is voor haar. Ik neem langzaam afscheid en kan zonder problemen aandacht geven aan de andere bewoners die in de huiskamer zitten.

 

TADA! Binnen 5 minuten is boze Mevrouw Brompot op een speelse manier omgetoverd naar Miss Happy!

Haar chagrijn is verdwenen, en er is zelfs vrolijkheid voor in de plaats gekomen. Dat is de grote kracht van meebewegen met het gevoel van de ander. Mevrouw Brompot voelt zich ECHT gezien. Respectvol laat ik merken dat haar boze gevoel er mag zijn. Op een lichte manier krijgen we echt contact, omdat ik volledig meega met haar boosheid. Ik tover zelfs een glimlach op het norse gezicht van Mevrouw Brompot én ook op mijn eigen gezicht. Juist omdat ik deze klagende dame bloedserieus neem. Dat is het geheim van de Clowns methode!

 

Het leuke is dat je deze Clowns methode ook prima kunt toepassen zonder dat je een rode neus hoeft op te zetten

Je hoeft niet perse de clown uit te hangen om toch mee te bewegen met het boze gevoel van de ander. Dit vertelde een activiteitenbegeleider nadat ze bij mij de Basiscursus Contactclown had gevolgd: ‘Ik heb jouw gouwe tip toegepast bij een heel boze cliënt die naar huis wilde. Binnen 10 minuutjes was de hele sfeer omgeslagen in positiviteit, en was ze dankbaar dat ze begrepen werd.’

 

In mijn ‘Cursus Creatief Communiceren bij Dementie & Beperking’ laat ik je zien hoe je boze mensen met dementie weer vrolijk krijgt!

 

Zodat de boosheid verdwijnt, en de zon weer schijnt in het hart van de bewoner. Zonder dat je een rode neus hoeft op te zetten. Ik raad aan om nog snel een plekje te bemachtigen voor deze bijzondere Cursus Creatief Communiceren bij Dementie & Beperking. Volgens mijn deelnemers is hij ‘life changing’! Je hebt er dus je hele leven wat aan. Ik zie je daar!

Schrijf je hier in!

 

 

Lees hier meer over mijn cursussen:

 

Clown Esterella

 

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website: www.esterella.net

 

Laat een reactie achter