Hoe ik een glimlach tover bij boze Mevrouw Brompot met dementie

Clown Esterella

‘Rot op! Wegwezen!’ Dit roept de kleine norse mevrouw met dementie zodra ik mijn rode clown schoen over de drempel zet.

Ze is hartstikke kwaad, en wil mij duidelijk niet in haar huiskamer hebben. ‘Oprotten!’ Ze wuift met haar hand naar de deur. Het liefst wil ze mij meteen weg bonjouren. Saluut en de kost!
BAM, ik heb meteen een dikke vette afwijzing te pakken. Daar sta ik dan, met mijn vrolijke clownspakkie en goede bedoelingen. Wat nu? Deze brompot zit pontificaal bij de deur, dus ik kan absoluut niet om haar heen. Ik zal eerst met de boze bewaker van dit bejaardenhuis moeten dealen, voordat ik naar de andere rustige oudjes in de ‘gepantserde vesting’ kan gaan.

 

Ik heb als clown geleerd om alles te accepteren wat er op mijn pad komt 

Zowel positieve als negatieve dingen. Zeg JA tegen de dingen die je tegen komt! Het is de uitdaging om plannen en doelen los te laten, en in te spelen op het moment. Dus ik sluit direct aan bij het gevoel van deze boze mevrouw. Sterker nog: ik ben het helemaal met haar eens. Boos zeg ik tegen mezelf: ‘Ja, ik moet wegwezen! Huppakee!’ Ik wuif met mijn handen naar de deur en vind ook dat ik weg moet. Stapje voor stapje loop ik langzaam richting de deur. Na elke stap sta ik even stil, en kijk over mijn schouder. Even checken of ik al voldoende ‘weg’ ben. Maar ze gebaart nog steeds dat ik ‘moove’ moet. Ik blijf dit beamen: ‘Pffff, weg ermee!’ Om te zorgen dat ik helemaal uit beeld ben, verstop ik mij achter de deurpost op de gang. Oei, hoe kom ik nou weer binnen in die huiskamer?

 

Maar: een halve minuut later sta ik weer binnen en is Mevrouw Brompot als was in mijn handen! 

Wat is er in die 30 seconden gebeurd? Dat ga ik je vertellen! Ik spiek vanaf de gang nog één keertje naar binnen. En dan gebeurt er iets verrassends: ze glimlacht! Dus ik glimlach terug. Wanneer mijn clown schoen opnieuw één voorzichtige stap over de drempel zet, vindt Mevrouw Brompot mijn entree nu zelfs leuk. Met kleine stapjes schuifel ik dichterbij, en mag haar arm even aanraken. Er verschijnt een brede lach op haar gezicht, en we zijn samen vrolijk! Als we dit feestje hebben gevierd, voel ik dat het zo genoeg is voor haar. Ik neem langzaam afscheid en kan zonder problemen aandacht geven aan de andere bewoners die in de huiskamer zitten.

 

TADA! Binnen 5 minuten is boze Mevrouw Brompot op een speelse manier omgetoverd naar Miss Happy!

Haar chagrijn is verdwenen, en er is zelfs vrolijkheid voor in de plaats gekomen. Dat is de grote kracht van meebewegen met het gevoel van de ander. Mevrouw Brompot voelt zich ECHT gezien. Respectvol laat ik merken dat haar boze gevoel er mag zijn. Op een lichte manier krijgen we echt contact, omdat ik volledig meega met haar boosheid. Ik tover zelfs een glimlach op het norse gezicht van Mevrouw Brompot én ook op mijn eigen gezicht. Juist omdat ik deze klagende dame bloedserieus neem. Dat is het geheim van de Clowns methode!

 

Het leuke is dat je deze Clowns methode ook prima kunt toepassen zonder dat je een rode neus hoeft op te zetten

Je hoeft niet perse de clown uit te hangen om toch mee te bewegen met het boze gevoel van de ander. Dit vertelde een activiteitenbegeleider nadat ze bij mij de Basiscursus Contactclown had gevolgd: ‘Ik heb jouw gouwe tip toegepast bij een heel boze cliënt die naar huis wilde. Binnen 10 minuutjes was de hele sfeer omgeslagen in positiviteit, en was ze dankbaar dat ze begrepen werd.’

 

In mijn ‘Cursus Creatief Communiceren bij Dementie & Beperking’ laat ik je zien hoe je boze mensen met dementie weer vrolijk krijgt!

 

Zodat de boosheid verdwijnt, en de zon weer schijnt in het hart van de bewoner. Zonder dat je een rode neus hoeft op te zetten. Ik raad aan om nog snel een plekje te bemachtigen voor deze bijzondere Cursus Creatief Communiceren bij Dementie & Beperking. Volgens mijn deelnemers is hij ‘life changing’! Je hebt er dus je hele leven wat aan. Ik zie je daar!

Schrijf je hier in!

 

 

Lees hier meer over mijn cursussen:

 

Clown Esterella

 

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website: www.esterella.net

 

Laat een reactie achter