Hoe word je contactclown in 4 stappen?

Clown Esterella

Contactclown is een prachtig beroep! Daarom krijg ik vaak de vraag: hoe word je contactclown? Ik vertel je graag de 4 stappen!

Deze mensen zijn dan bijvoorbeeld geïnteresseerd binnen komen wandelen bij mijn Workshop Contactclown in de Zorg. 

 

Dit zijn de 4 stappen die nodig zijn om Contactclown te worden:

 

Stap 1: GROOT HART

Allereerst heb je een heel GROOT HART nodig! Laat alle liefde die je hebt naar buiten stromen, en omring je medemens met liefdevolle vriendelijkheid. En heb dus hele bijzondere aandacht voor mensen met een beperking.

De Contactclown maakt vanuit het HART speels contact met mensen met dementie of een verstandelijke beperking. En tovert een glimlach op het gezicht!

 

Stap 2: Verwondering

Wees vreselijk nieuwsgierig! Verwonder je over alles en neem niets voor vanzelfsprekend aan. Zo komt er ruimte voor het moment van nu, voor creativiteit en fantasie.

De Contactclown communiceert op een speciale manier, waardoor mensen met een cognitieve beperking op een zachte manier uitgenodigd worden voor interactie. Het gebeurt vaak dat ik verzorgers in een zorginstelling achter mijn rug blij verrast hoor fluisteren: ‘Kijk nou toch ‘s! Meneer Mulder reageert, hoe is het mogelijk!’

Clown

Stap 3: Stap in de wereld van de Clown

Als je je HART open hebt gezet en ruimte hebt gemaakt voor verwondering, heb je al de eerste stappen in de wereld van de clown gezet. Verdiep je verder in de basisprincipes van de clown, zoals: JA zeggen, expressie van emoties, fantasie, improviseren en kwetsbaarheid. Door clownstraining te volgen ontwikkel je de clown in jezelf en krijgt jouw eigen clownspersonage vorm.

 

Stap 4: Specialiseer je in de Contactclown

Daarnaast heb je speciale Contactclown vaardigheden nodig. Omdat je hier met een kwetsbare groep mensen te maken hebt, is het belangrijk om op een veilige en speelse manier contact te maken. Je communiceert vanuit innerlijke rust, zonder vooropgezet plan. Zo probeer je in de belevingswereld van de ander te komen, en op een diepere laag contact te maken.

Werken als Contactclown is echt iets anders dan als clown optreden op straat bijvoorbeeld, of kinderen vermaken op een kinderfeestje. Het vraagt een speciale benaderingswijze, en kennis over wat wel en niet mogelijk is. Dit zijn vaardigheden die je in een speciale contactclown opleiding kunt leren.

 

Om Contactclown te worden heb je een dus een GROOT nieuwsgierig HART nodig!

Met scholing in speciale contactclown technieken kun je humor op de juiste manier inzetten om een glimlach te bezorgen bij mensen met dementie en verstandelijke beperking.

 

Clown Esterella

 

Wil je ook Contactclown worden?

 

Tijdens mijn trainingen leer je de Esterella Contact vanuit het H.A.R.T. methode, waardoor je op een speelse en lichte manier contact maakt met mensen met dementie en verstandelijke beperking.

Je kunt eerst kennismaken met de basishouding van de Contactclown tijdens de Workshop Contactclown in de Zorg. Veel contact-tools leer je al meteen bij de 2-daagse Basiscursus Contactclown. Als je de smaak helemaal te pakken hebt, kun je daarna de Jaaropleiding Contactclown volgen.

Wil je geen Contactclown worden, maar wel speelse tools leren voor beter contact met deze doelgroep? Speciaal voor zorgprofessionals en mantelzorgers geef ik de Cursus Creatief Communiceren bij Dementie & Beperking.

 

Lees hier meer over mijn trainingen:

 

 

 

Clown EsterellaWil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website www.esterella.net
Esther Hak is coach & trainer en geeft trainingen aan mantelzorgers en zorgprofessionals, zodat ze op een speelse en intensieve manier kunnen communiceren met mensen met dementie of verstandelijke beperking. Ook geeft zij de vakopleiding aan contactclowns die willen werken met deze doelgroep.

 

 

Laat een reactie achter