Ontdek hoe zorgclowns contact maken met dementie

aap

Ontdek hoe zorgclowns contact maken met dementie! En waarom deze clowns niet kinderachtig zijn.

Als een aapje op mijn vaders rug

Bad Bentheim, 30 graden. Mijn vader en ik poedelen in het heerlijk warme mineraal water van dit Duitse kuuroord. De hitte voelt weldadig. Alsof al je spieren ontspannen, en je geest ook. De zout kristallen geven mijn huid een flinke verjongingskuur. Terwijl de keurige zwemgasten langzaam door het blauwe bad zweven, spring ik in een spontane opwelling op de rug van mijn pa.

Net als vroeger. Ik trek mijn knieën op, en ga als een opgerold bolletje achter hem hangen. Zijn brede schouders houd ik stevig vast. Lekker veilig op de sterke rug van mijn vader. Op mijn zeven-en-twintigste ben ik opeens weer een klein ukkie. Even denk ik: wat zullen mensen hiervan vinden? Maar het voelt gewoon zo leuk om te doen, dat ik besluit om me niets aan te trekken van de mening van de Duitse pensionado’s.

Zonder woorden zwemmen we een poosje als een gorilla met een klein baby aapje op zijn rug door het deftige kuurbad. Ik merk dat mijn vader dit ook geweldig vindt; hij is terug getransformeerd naar mijn grote stoere pappie. Die mij beschermt voor alle boze dingen in de wereld. Waar ik altijd kan schuilen. Het voelt heel knus en koesterend.

 

Dit warme en geborgen gevoel kunnen zorgclowns ook geven aan mensen met dementie

Door aan te sluiten bij hun pure emoties. Spontaan. Eerlijk en oprecht. Ze mogen zijn wie ze zijn. Sommige mensen vinden clowns voor ouderen kinderachtig. ‘Dat is toch belachelijk? Een beetje respect graag!’ Ik snap dat wel, want clowns zijn oorspronkelijk voor kinderen bedoeld. Maar inmiddels hebben deze paljassen zich verder ontwikkeld, en kunnen ze fantastisch contact maken met cliënten met dementie. Juist door hun respectvolle en gelijkwaardige benadering. Ze herkennen het pure kind in de ander.

En dan kunnen de mooiste dingen gebeuren. Vol verwondering naar een zeepbel kijken. Heerlijk uit volle borst een liedje zingen. Gezellig samen dansen. Boos stampvoeten door de kamer. Ondeugende grapjes uithalen. Onbedaarlijk huilen. Samen stilletjes op de bank zitten. Alles mag. Niets is gek.

 

Wil je ook ontdekken hoe zorgclowns contact maken met dementie?

 

Heb je zin om jouw speelse Pietje Bell weer ’s uit de mottenballen te halen?

Waardoor je ook geweldig contact kunt maken met mensen met dementie?
Kom dan naar de Basiscursus Contactclown!

Meld je aan door belletje te lellen op dit adres:  [TRRRIIIING]
Dikke pret verzekerd!

 

Lees hier meer over mijn clowns cursussen:

 

Clown Esterella

 

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website: www.esterella.net

 

Laat een reactie achter