Wat doet een contactclown? Dit zijn de 5 geheimen

Clown Esterella

Mensen vragen mij vaak wat een contactclown precies doet.
In dit blog geef ik daar graag antwoord op.

Een contactclown tovert een glimlach bij mensen met dementie en verstandelijke beperking!

Om helder en eenvoudig uit te leggen wat de contactclown tijdens zijn bezoek doet, gebruik ik het voorbeeld van de alom bekende figuur van de circusclown. Zo maak ik duidelijk wat de verschillen met de contactclown in de zorg zijn.

Dit zijn de 5 geheimen van de contactclown:

 

1.  De contactclown improviseert  

De circusclown heeft meestal een vaste act, die hij elke avond speelt. De CONTACTCLOWN heeft juist helemaal geen act voorbereid. Sterker nog: hij komt zonder programma binnen! Hij improviseert dus alles ter plekke.

 

2.  De contactclown werkt 1-op-1

De circusclown wil graag voor een zo groot mogelijk publiek optreden. De CONTACTCLOWN werkt juist 1-op-1. Hij is met al zijn aandacht bij 1 persoon tegelijk, en maakt zo goed mogelijk contact met deze persoon.

 

3.  De contactclown werkt vanuit stilte

De circusclown speelt vaak groot en overdreven. Zijn gebaren en emoties zijn grotesk. De CONTACTCLOWN werkt juist vanuit stilte. Hij bouwt vanuit rust langzaam het contact op, waarbij de interactie zeker ook vrolijk en uitbundig kan worden. Hij kan expressief zijn, maar ook heel subtiel en rustig.

 

4.  De contactclown stelt de ander centraal

De circusclown wil graag in de spotlights staan, en veel applaus en waardering krijgen van zijn publiek. Bij de CONTACTCLOWN staat juist de ander centraal. Hij kijkt goed naar de reactie en de mogelijkheden van de ander, en of de ander zich nog veilig voelt bij hem. Als de ander niet wil dat de contactclown te dichtbij komt of zelfs wil dat hij weggaat, dan respecteert de contactclown dat.

 

5.  De contactclown tovert een glimlach

Het optreden van de circusclown is pas geslaagd als er veel en uitbundig gelachen wordt door het publiek. Bij de CONTACTCLOWN staat niet zozeer de schaterlach centraal, maar eerder de glimlach. Het is natuurlijk fantastisch als hij een glimlach op het gezicht van de ander kan toveren! Maar er kan net zo goed een mooi contact ontstaan als de ander verdrietig of boos is. Het belangrijkste doel van de contactclown is CONTACT maken met de ander, in wat voor vorm of emotie dan ook.

 

De contactclown stelt de ander centraal tijdens zijn bezoek aan mensen met dementie en verstandelijke beperking.

Hij maakt individueel contact en improviseert. Hij werkt vanuit rust en stilte, maar kan ook vrolijk en uitbundig contact hebben met de cliënten. Hij tovert een glimlach op het gezicht!

 

Clown Esterella

 

Wil je ook contactclown worden?

Tijdens mijn trainingen leer je de Esterella Contact vanuit het H.A.R.T. methode, waardoor je op een speelse manier contact maakt met mensen met dementie en verstandelijke beperking.

Lees hier meer over mijn trainingen:

 

 

Clown Esterella

 

Ik ben Esther Hak en leid professionele contactclowns op tijdens mijn Jaaropleiding tot Contactclown in de zorg. Ook geef ik trainingen aan mantelzorgers en zorgprofessionals, zodat zij op een speelse en lichte manier kunnen communiceren met mensen met dementie of verstandelijke beperking.

Wil je dit artikel delen? Graag! Bij het gebruiken van mijn tekst verzoek ik je mijn naam te vermelden: Esther Hak van Clownschool Esterella, met een werkende link naar mijn website: www.esterella.net

 

Laat een reactie achter