Wat is de belangrijkste eigenschap van een contactclown?

Clown Esterella

Mijn studenten geven mooie en ontroerende antwoorden op deze vraag!

Ik had de afgelopen weken hele leuke en inspirerende Coachgesprekken met mijn studenten die de Opleiding tot Contactclown in de Zorg volgen.

Als alles goed gaat zullen zij binnenkort hun welverdiende Diploma behalen! Het is heel speciaal om elke student individueel te spreken en te coachen. Door mijn 20 jaar ervaring als contactclown en clownsdocent kan ik elke student persoonlijk goed verder helpen om een geweldige unieke contactclown te worden! Ook de Coachingsopleiding die ik ruim 10 jaar geleden volgde, komt goed van pas bij het coachen en trainen van studenten.

Ik vroeg aan mijn studenten wat volgens hen de aller-aller-aller belangrijkste eigenschap is die je als contactclown moet hebben. Ik was ontroerd en blij verrast door hun mooie antwoorden! Zij geven een treffende samenvatting wat je nodig hebt om contactclown te worden.

Dit zijn de 10 eigenschappen die je nodig hebt als contactclown, en die je leert en ontwikkelt tijdens mijn opleiding:

 

 1. Een héél groot liefdevol OPEN HART, zodat je van HART TOT HART contact kunt maken
 2. Clownesk en speels met (moeilijke) situaties omgaan
 3. Met nieuwsgierige open blik naar de ander kijken: de mens achter de beperking (blijven) zien
 4. Goed observeren
 5. Inlevingsvermogen: voelen hoe de ander erbij zit, en daarbij aansluiten
 6. In het hier & nu zijn
 7. Alles accepteren: iedereen mag zijn zoals hij is
 8. Rust en geborgenheid geven
 9. Geduld
 10. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Zij vertelden mij dat ze al deze eigenschappen enorm hebben ontwikkeld tijdens de Opleiding Contactclown!

 

Waardoor ze veel beter kunnen observeren en aansluiten bij de belevingswereld van de ander. Zij kunnen op een speelse en lichte manier contact maken met mensen met dementie en verstandelijke beperking.

 

Zij gebruiken deze vaardigheden ook zelfs in het dagelijks leven:

 

 • In mijn werk als activiteitenbegeleider: ik kan nu veel beter op een speelse manier aansluiten bij het gevoel van de bewoners! Waardoor ik ze veel beter zie, en zij zich veel meer gezien voelen. Het contact is meer ontspannen, zelfs bij lastige situaties. Ik schrik niet meer van moeilijke situaties en weerstand, en kan hier veel beter mee omgaan!
 • In het omgaan met mijn zoon met verstandelijke beperking: het opstaan en aankleden gaat nu meer ontspannen en uiteindelijk zelfs sneller; juist omdat ik eerst even rustig de tijd neem om bij hem aan te sluiten!
 • In mijn werk als operatieassistent: ik krijg nu zelfs complimenten van de chirurgen, omdat ik mensen heel goed op hun gemak kan stellen in de operatiekamer (ook kwetsbare patiënten). Vroeger durfde ik dat niet, en had ik dit zelfvertrouwen niet. Nu doe ik het gewoon vanzelf, en vol zelfvertrouwen! Omdat ik inmiddels weet hoe ik dit het beste kan doen, en dat het goed werkt!
 • In het omgaan met mijn (lastige) pubers: ik ga soms gewoon een potje met hun ‘mee-balen’, waardoor ik een heel ander contact met ze krijg. En veel minder weerstand en tegenzin!
 • In het nóg meer plezier hebben met mijn kleinzoon: als hij geen zin heeft om op te staan, doe ik lekker met hem mee. Waardoor hij op gegeven moment tegen mij zegt: ‘Oma, je moet nu wel opstaan, hoor!’ Zodat we zonder problemen samen opstaan en gezellig de dag beginnen!

 

Het zijn dus eigenlijk Skills For Life die je bij mijn Opleiding Contactclown leert!

Je leert niet alleen het vak van contactclown, maar je kunt deze speelse vaardigheden ook in het dagelijks leven gebruiken. Waardoor je meer ontspanning en plezier ervaart!
 

Wil je dit ook leren?

 

Tijdens mijn trainingen leer je de Esterella Contact vanuit het H.A.R.T. methode, waardoor je op een speelse manier contact maakt met mensen met dementie en verstandelijke beperking.

Lees hier meer over mijn trainingen:

 

2 reacties

 1. Nancy Overhaal op 30 april 2021 om 12:38

  Een paar jaar geleden heb ik een paar workshops bij jou gevolgd, en nog steeds heb ik daar plezier van! Ik denk dat ik een meer ontspannen mens erdoor geworden ben, en daardoor ook beter kan reageren op andere mensen. Niet meer bang zijn voor het hier en het nu, rustig zijn in alle gevallen, speelsheid in jezelf terugvinden. Kortom: eigenlijk zou iedereen, wat voor werk je ook doet, een paar workshops moeten volgen bij jou! Het is ook goed voor je eigen persoonlijk leven! Ik heb er nog steeds profijt van, eerst in mijn werk met mensen met dementie, nu ook met mijn kleinkindertjes. Zo leuk om te zien dat het overal werkt! Dank je wel Esther!

  • EstherHak op 30 april 2021 om 12:48

   Wat mooi om te lezen dat je nog steeds plezier hebt van mijn workshops, en meer ontspanning, plezier en speelsheid in je leven ervaart! 🙂 Dankjewel voor je ontroerende reactie; dit raakt mij in mijn HART. Dit is het grootste compliment dat je mij kunt geven: dat je de geleerde tools met plezier gebruikt in je werk en dagelijks leven!

Laat een reactie achter